ביום 15 בינואר 2025 פרסמה הבורסה בתל אביב להערות ציבור טיוטת הצעה אותה היא מקדמת לתיקון הנחיות הבורסה כך שאלו יאפשרו רישום של קרנות סל על מגוון נכסים דיגיטליים. ברקע ההצעה, אישור שניתן לאחרונה על ידי רשות ניירות ערך להנפיק קרנות נאמנות על מחיר של נכס דיגיטלי, כמו גם פניה של אחד ממנהלי קרנות הסל בבקשה להנפיק קרן סל שנכס המעקב שלה הינו מדד ביטקוין (כאשר בהתאם לכללי הרישום החלים על קרנות סל נכון להיום, ניתן לרשום למסחר קרן סל רק על נכסי מעקב שפורטו בהנחיות הבורסה, שאינם כוללים כיום קרן סל על נכס דיגיטלי או מדד של נכסים דיגיטליים).
בנסיבות אלו מציעה הבורסה לתקן את הנחיות הבורסה, כך שיאפשרו רישום של קרנות סל על מגוון נכסים דיגיטליים, וזאת בדרך של הוספת הגדרה של "קרן סל נכס דיגיטלי", שהינה "קרן סל שנכס המעקב שלה הוא נכס דיגיטלי או מדד נכסים דיגיטליים", כאשר "נכס דיגיטלי" יוגדר (באופן דומה לנוסח המוצע לתיקון תחולת דיני ניירות ערך בנוגע לנכסים דיגיטליים שפרסמה רשות ניירות ערך ושנכון למועד זה טרם אושר) כ- "ייצוג דיגיטלי של ערך או זכות, הניתן להעברה ולאחסון באופן אלקטרוני על ידי שימוש בטכנולוגית רישום מבוזר (Distributed Ledger Technology) או טכנולוגיה דומה" ו-"מדד נכסים דיגיטלי" יוגדר כ-"מדד המתייחס למחיר נכס דיגיטלי או למחירם של מספר נכסים דיגיטליים".
בהתאמה, מציעה הבורסה להחיל על קרן סל שנכס המעקב שלה הוא נכס דיגיטלי, כללים הדומים לאלו החלים על קרן סל סחורה. בהקשר זה, אחד התנאים החלים על רישום קרן סל סחורה הינו כי הסחורה נסחרת בבורסת סחורות, שהינה "בורסה שקיבלה אישור מידי מי שרשאי לתתו על פי דין במדינה בה היא נסחרת". בהתחשב בכך שתחום הנכסים הדיגיטליים מוסדר באופן חלקי והנכסים נסחרים בפלטפורמות שונות שאינן בהכרח בעלות אישור רגולטורי, מציעה הבורסה לקבוע תנאי, לפיו נכס דיגיטלי יהיה כשיר לשמש כנכס מעקב, אם הוא נסחר במערכת מסחר אשר מחשב מדדים בינלאומי משתמש בשערים המתפרסמים על ידה לצורך חישוב מדדים. הנחת הבורסה לעניין זה היא כי מחשבי המדדים הבינלאומיים מסתמכים לצורך חישוב המדדים על נתוני מערכות המסחר לנכסים דיגיטליים המובילות בעולם שעומדות בקריטריונים מחמירים, איכותיים וכמותיים של מחשבי המדדים הבינלאומיים.
בנוסף לתנאי כאמור, מציעה הבורסה כי רישום למסחר של קרן סל נכס דיגיטלי שנכס המעקב שלה הוא מחיר נכס דיגיטלי או שנכס המעקב שלה הינו מדד נכסים דיגיטליים, יהיה מותנה בכך שיתקיימו תנאים נוספים המפורטים בהצעה, וביניהם שמחיר הנכס הדיגיטלי או מדד הנכסים הדיגיטליים (לפי העניין) מפורסם במשך 25 ימי מסחר לפחות, על ידי מערכת המסחר בה הוא נסחר או באחד מאתרי אינטרנט שפורטו בהצעה.
מהלך זה, הראשון מסוגו בישראל, מתכתב עם צעדים דומים המקודמים על-ידי שווקי הון מפותחים בעולם, המבקשים להנגיש נכסים פיננסים חדשניים לציבור הרחב, באופן מפוקח, מוסדר ושקוף ומהווה צעד משמעותי, כחלק מהתכנית האסטרטגית של הבורסה, לקידום תחום הנכסים הדיגיטליים בישראל.
טיוטת ההצעה מפורסמת באתר מאיה ופתוחה להערות הציבור עד ליום 5 בפברואר, 2025. התיקון המוצע טעון אישור רשות ניירות ערך.
לטיוטת ההצעה לחץ כאן.
משרדנו עומד לרשותכם בכל שאלה, ומאפשר לכם להתייעץ עם מומחי המשרד בנוגע לפעילות בנכסים דיגיטליים בבורסה ומחוצה לה.