27 בנובמבר 2024

תזכיר חוק חדש מבקש להקל בתנאים לביצוע שינויי מבנה

ביום 4 לנובמבר פורסם תזכיר חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (להלן: "התזכיר"), וזאת כחלק משורת תיקונים הצפויים להיחקק כחלק מתקציב המדינה לשנת 2025. התזכיר שפורסם עוסק בין היתר במתן הקלות לביצוע שינויי מבנה, והתיקונים המוצעים בו מהווים בשורה של ממש.

רקע

פקודת מס הכנסה הישראלית מאפשרת בהתקיים תנאים מסוימים לבצע שינויי מבנה שלא יחויבו במס בעת ביצועם, לרבות מיזוגים, פיצולים והעברות נכסים.
שינויי מבנה הם כלי חשוב במגזר העסקי, ומאפשרים לחברות להתפתח, לגייס הון ולהרחיב את פעילותן.
התנאים הקבועים היום בחוק נועדו להבטיח ששינוי המבנה לא יביא למימוש כלכלי של הנכסים שהם חלק משינוי המבנה, ו רק בהתקיימם המיסוי נדחה עד למועד מימוש אותם נכסים לצדדים שלישיים.
תזכיר החוק מבקש להקל משמעותית בתנאים הללו, מתוך מטרה להסיר חסמים ולהרחיב את הנסיבות בהן יתאפשר לבצע שינוי מבנה.

להלן נציג בקצרה את עיקרי התיקונים המוצעים בכל הנוגע לשינויי מבנה:

1. ביטול מגבלת ההחזקה בזכויות לתקופה של שנתיים ממועד שינוי המבנה – לפי הדין היום, כאשר עושים שינוי מבנה, אזי במשך שנתיים ממועד שינוי המבנה בעלי הזכויות המשתתפים במהלך שינוי המבנה צריכים להחזיק בלפחות 25% מהזכויות בחברה לאחר שינוי המבנה. תנאי זה נועד להבטיח את עיקרון השמירה על הבעלות הכלכלית בנכסים ובזכויות בחברה, שהוא עיקרון יסוד במתן ההטבות האמורות. אולם עם השנים הופחת שיעור ההחזקה הנדרש עד כדי 25% בלבד. בתזכיר מוסבר, כי מגבלה זו מהווה תמריץ שלילי לביצוע שינויי מבנה ומגבילה את יכולת גיוס המשקיעים לאחר שינוי המבנה, ובחלוף השנים אין בו עוד הכרח. בהתאם לכך התזכיר מבטל מגבלה זו לגבי כל שינויי המבנה, כך שלמעשה בעלי הזכויות ערב שינוי המבנה יוכלו למכור מיד לאחריו את מלוא החזקותיהם. הקלה זו תחול גם על שינוי מבנה שבוצעו לפני פרסום החוק ואשר לגביהם טרם הסתיימה תקופת המגבלות.

2. הקלה בהעברת נכס לחברה – לפי הדין היום, נישום רשאי להעביר נכס לחברה בשליטתו בלא חיוב במס, ובלבד שמיד לאחר ההעברה הנישום יחזיק בלפחות 90% מהזכויות בחברה אליה הועבר הנכס. בדומה לאמור לעיל, התזכיר מבטל תנאי זה, כלומר המעביר יוכל להעביר נכס לחברה בה יחזיק בכל שיעור החזקה, ובלבד שיוקצו לו זכויות באותה חברה לפי שווי השוק של הנכס המועבר.

3. הקלות בדרישת יחסי גודל במיזוג – לפי הדין היום, מיזוג חברות מותנה ביחסי גודל מסוימים בין החברות המתמזגות. תזכיר החוק מקל ביחסי הגודל הנדרשים:

(א) חלף מגבלת יחסי גודל של 1:9 במיזוג (למעט בנסיבות מסוימות במיזוג בין חברה בת וחברה אם), התזכיר קובע מגבלת יחסי גודל של 1:19.
(ב) במקום שכל צד למיזוג יחזיק לאחריו לפחות 10% בחברה הקולטת (כלומר עד 10 חברות מתמזגות), התזכיר קובע החזקה של לפחות 5% מהזכויות בלבד (כלומר עד 20 חברות מתמזגות).

ההקלות יחולו על שינויי מבנה שיבוצעו לאחר פרסום החוק, והן כפופות לאישור מראש של מנהל רשות המיסים.

4. הקלה במיזוג בדרך של החלפת מניות – לפי הדין היום, ניתן לעשות מיזוג בדרך של החלפת מניות, ובלבד שבעלי הזכויות בחברה המתמזגת יעבירו לפחות 80% מהמניות בה. התזכיר מקטין את שיעור ההחזקה הנדרש ל-70% בלבד.

5. ביטול המגבלה לפיה אם הועברה קרקע יש לבנות עליה תוך 5 שנים – לפי הדין היום, כאשר בעקבות שינוי מבנה מועברת קרקע לחברה שהיא איגוד מקרקעין, יש להשלים בניית בנין על אותה קרקע תוך 5 שנים. בתזכיר מוסבר, כי תנאי זה מקשה על ביצוע שינויי מבנה והוא אינו הכרחי, ועל מנת לאפשר לחברות להפריד פעילות של מקרקעין הוא מבוטל. הקלה זו תחול גם על שינוי מבנה שבוצעו לפני פרסום החוק ואשר לגביהן טרם הסתיימה תקופת 5 השנים.

תיקוני החקיקה המוצעים משנים באופן יסודי את הרציונאל העומד בבסיס הוראות הדין לגבי שינויי מבנה, והם מקלים באופן משמעותי על ביצוע שינויי מבנה בידי חברות ישראליות.

חדשות ופרסומים קשורים

הקש Enter כדי לחפש או ESC כדי לסגור