ב-23 בנובמבר 2023 פורסמו ברשומות תקנות שירותי תשלום (פטור מהוראות החוק) (תיקון), התשפ"ד-2023, אשר נועדו לפטור אמצעי תשלום שונים מהוראות חוק שירותי תשלום ("תקנות הפטור החדשות").
חוק שירותי תשלום, תשע"ט-2019 מסדיר את ההוראות הצרכניות הנוגעות לשירותי תשלום בדומה להוראות ה-PSD האירופאיות, תוך התאמת המסגרת החוקית לשינויים המתרחשים בשוק שירותי התשלום, בטכנולוגיה, במסחר ובכלכלה. החוק מסדיר פרטים חוזיים וצרכניים בין נותן שירותי תשלום ללקוח, וקובע הוראות צרכניות מפורטות במטרה להגן על הלקוח ולספק לצרכנים הגנה מקיפה המחזקת את אמון הציבור באמצעי התשלום המתקדמים. ככלל, הוראות החוק חלות על כל אמצעי התשלום ושירותי התשלום, אולם החוק הסמיך את שר האוצר, באישור ועדת הכלכלה להתקין תקנות פטור לסוגים שונים של אמצעי תשלום, פעולות תשלום, חשבונות תשלום, נותני שירותי תשלום או לקוחות מהחובות הקבועים בחוק.
בעקבות זאת, ב-14 באוקטובר 2020 החריגו תקנות ראשונות את תחולת החוק מאמצעי תשלום המאפשרים רכישה אצל מספר מצומצם של ספקים, ואינם ניתנים לטעינה חוזרת או שניתנים לטעינה חוזרת רק בהוראות תשלום נוספת מאת המשלם והסכום הצבור אינו עולה על 1,000 ₪ ("התקנות הראשונות").
בתקנות הפטור החדשות אשר הותקנו בין היתר על מנת לאפשר לעמותות לספק סיוע כלכלי בצל מלחמת חרבות הברזל, הוארכה תקופת הפטור שנקבעה בתקנות הראשונות ביחס לאמצעי תשלום מסוימים וכמפורט להלן:
.1ביחס לאמצעי תשלום שאינו מיועד לשימוש של משלם מסוים, לפי תנאי החוזה הקובע את תנאי השימוש בהם בו, אשר הסכום המרבי שניתן לצבור בו הוא 1,500 ₪, הוא אינו ניתן לטעינה חוזרת של ערך צבור, והחיוב בו מידי כנגד היתרה הצבורה ולא ניתן לבצע בו תשלומים נדחים – תקופת הפטור הוארכה עד ה-13 במאי 2025. דוגמה נפוצה של אמצעי תשלום זה הינם תווי השי השונים הניתנים לעובדים לקראת החגים וניתנים למימוש ברשתות ובחנויות שונות.
.2ביחס לאמצעי תשלום מסוג כרטיס תשלום כהגדרתו בחוק הבנקאות (רישוי), המונפק על ידי נותן שירותי התשלום לשימוש של משלם שאינו משלם מסוים ונמסר לו באמצעות גוף ממשלתי או תאגיד ללא מטרת רווח במסגרת סיוע כלכלי שניתן לו, הניתן לטעינה חוזרת כך שהסכום המרבי שניתן לצבור בו בכל זמן הוא 1,500 ₪, אשר החיוב בו הוא מידי כנגד היתרה הצבורה ולא ניתן לבצע בו תשלומים נדחים, ניתן לתת הוראת תשלום באמצעות הצגתו באופן פיזי אצל הספק בלבד והוא מאפשר רכישה של נכס או שירות ממספר מצומצם של ספקים – תקופת הפטור הוארכה עד ה-14 באוקטובר 2026. דוגמה לאמצעי תשלום זה הינם כרטיסים נטענים לרכישת מוצרי מזון המוענקים על-ידי משרד הפנים לאוכלוסיות נזקקות שונות.
מועד תחילתן של תקנות אלו נקבע, רטרואקטיבית, לתאריך תום תוקפן של התקנות המקוריות: ה-15 לאוקטובר 2023.
משרדנו מלווה נותני שירותי תשלום, ככל שאתם מתלבטים או מעוניינים להתייעץ בנוגע להוראות תקנות שירותי תשלום מוזמנים לפנות לצוות הרגולציה הפיננסית ולשותפים אלית אלקון ועדו מלין.