שלום רב,
אנו מתכבדים להביא לידיעתכם עדכון חשוב משדה התחרות וההגבלים העסקיים בישראל. אנו מקווים כי תגלו בו עניין, וכי הדבר יהיה לכם לעזר.
לראשונה: קנס משמעותי בגין חשיפת מידע תחרותי בהליכי בדיקת נאותות
רשות התחרות פרסמה ביום 30 במאי 2024 טיוטת צו מוסכם להערות הציבור במסגרתו יוטל עיצום כספי בגובה 1.4 מיליון ₪ על החברות מעדני מזרע וזילבר, בגין חשיפת מידע רגיש מבחינה תחרותית במסגרת הליכי בדיקת נאותות לקראת עסקת מיזוג ביניהן. בבדיקת רשות התחרות נמצא, כי לפני אישור המיזוג, הועברו בין הצדדים מסמכים המכילים מידע מסחרי רגיש תחרותית באופן החורג מכללי גילוי דעת 2/14 שפרסמה רשות התחרות. זהו המקרה הראשון שבו נאכף גילוי הדעת על ידי רשות התחרות מאז פרסומו בשנת 2014.
גילוי דעת 2/14 בעניין חשיפת מידע טרם עסקה בין מתחרים
גילוי הדעת, העוסק בחשיפת מידע במסגרת בדיקת נאותות בין מתחרים, קובע כי העברת מידע "רגיש מבחינה תחרותית" למתחרה, עשויה להיחשב בתנאים מסוימים כהסדר כובל לפי חוק התחרות, ובמקרי קיצון אף כביצוע בפועל של מיזוג ללא אישור הממונה על התחרות. לפי גילוי הדעת, מידע "רגיש מבחינת תחרותית" הוא מידע שאינו פומבי ואשר מסירתו למתחרה עלולה להשפיע על התנהלותו התחרותית ועקב כך להעלות חשש לפגיעה בתחרות, כגון: מסירת מידע על מחירים, נוסחאות תמחור, עלויות ייצור ורווחיות, אסטרטגיית תחרות, מידע פרטני על לקוחות וספקים, נתחי שוק, תכניות עסקיות, וכדומה.
לאור כך, רשות התחרות קבעה את כללי התנהלות שלהלן כתנאי לחשיפת מידע רגיש מבחינה תחרותית במסגרת בדיקת נאותות בין מתחרים:
- מידע רגיש מבחינה תחרותית ייחשף רק אם הוא חיוני לבדיקת הנאותות ובהתחשב בשלב המו"מ לקראת העסקה;
- הליך חשיפת המידע ייעשה בכפוף לחתימת הצדדים על התחייבות לשמירת סודיות;
- ככל הניתן, יש להסתפק בהעברת מידע מצרפי ("ממעוף הציפור") על החברה;
- יש להעדיף חשיפת חומר שאינו עדכני ביותר;
- רצוי שהגורם המעיין במידע הרגיש לא יהיה הצד לעסקה, אלא גורם חיצוני מטעמו (רו"ח, עו"ד, יועץ). הגורם החיצוני ימסור את ממצאיו ברמת "השורות התחתונות" בלבד;
- הקמת "צוות נקי" – לשם חשיפת מידע רגיש מבחינה תחרותית ניתן להסתייע בעובדים מטעם הצד המעיין אשר אינם מעורבים בתמחור, בשיווק ובמכירות של המוצרים שבתחרות בין הצדדים. עובדים אלו יוגדרו כ"צוות נקי", הם יחתמו על סודיות וימסרו את ממצאיהם ברמת "השורות התחתונות". במידת הצורך, מבקש העיון רשאי לכלול בצוות הנקי עובדים המועסקים בתמחור ושיווק, ובלבד שימודרו מקבלת החלטות בתחומי עבודתם בחברה לפרק זמן מספק לאחר חשיפתם למידע הרגיש;
- יש לערוך פרוטוקול מפורט המתעד את המידע שהועבר, דרך העברתו, הצורך בעיון במידע ופרטי הגורמים המעיינים בו.
ההפרות במקרה של מזרע וזילבר
לפי טיוטת הצו המוסכם שפורסמה, הפרות כללי גילוי הדעת כללו העברת רשימות מפורטות של לקוחות, פרטי קשר, סוגי לקוחות ומוצרים, חובות ויתרות, תנועות חשבון, הכנסות צפויות, תנאי אשראי, השוואות מכירות, נתוני משלוחים, מידע על מחירים ומלאים של מוצרי זילבר. המידע הועבר למספר גורמים במזרע, כולל מנהלים ועובדים, מבלי שננקטו אמצעי זהירות נדרשים למניעת העברת המידע הרגיש לעובדים נוספים.
כאמור, בעקבות הפרות אלו, הוטל על מזרע וזילבר במסגרת הצו המוסכם עיצום כספי בגובה 1.4 מיליון ש"ח שישולם לאוצר המדינה. רשות התחרות מדגישה בפרסום של הצו כי העברת מידע כחלק מהליכי בדיקת נאותות היא אמנם חיונית, אך יש להקפיד על כללי גילוי הדעת כדי למנוע פגיעה בתחרות בין הצדדים.
מקרה זה מדגיש את הצורך להקפיד על כללי גילוי הדעת במסגרת בדיקות נאותות בין מתחרים, כדי למנוע הפרות דומות בעתיד. נוסח הצו המלא מפורסם באתר רשות התחרות ופתוח להערות הציבור למשך 30 יום.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא.