״(כמעט) כל מה שצריך לדעת על מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנ״ס. מה זה, איך הוא עובד ולמה לא כדאי לכם להתעלם ממנו״
לאחרונה, המשרד להגנת הסביבה פרסם את מדד ההשפעה הסביבתית של חברות ציבוריות בישראל לשנת 2021. המדד בוחן לעומק את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות ציבוריות או ממשלתיות, 123 מפעלים הנמצאים בבעלותן.
המדד לוקח בחשבון שלושה מרכיבים:
- רמת הסיכון וההשפעה הסביבתית הישירה של החברה
- רמת הציות להוראות סביבתיות
- דיווח וניהול וולונטריים של היבטי סביבה.
ראוי לציין כי במהלך שנת 2020, הוחלט במשרד להגנת הסביבה לשנות את שיטת החישוב ביחס לרכיב הבוחן את רמת הציות להוראות סביבתיות, כאשר השינויים המרכזיים הם:
ניקוד אחיד לפליטות סביבתיות בניגוד לניקוד שהונהג עד אז, שהתחשב בכמות וריכוז החומר הנפלט.
הכללת הפרות שעניינן דרישות תשתית, תפעול, תחזוקה ואי טיפול במפגע\ רק במקרה שבהם בוצעה בעקבות ההפרה אכיפה.
בניקוד החיובי, נוספה אפשרות לקיזוז ניקוד עבור התחייבות במסגרת מנגנון "שעת אפס" (מנגנון שמניח תשתית מקצועית לקביעת יעדים להפחתת גזי חממה).
שינוי שיטת החישוב הביאה לתזוזה מסוימת של חברות ברשימות וניתן להתרשם מכך בפרסום של המשרד להגנת הסביבה.
למרות שלדירוג גבוה או נמוך במדד אין השלכות משפטיות ישירות, יכולות להיות לו השלכות במישור העסקי, מאחר והוא נועד לשמש כלי למשקיעים פוטנציאלים והוא משקף את הסיכון הסביבתי הטמון בפעילות החברה במספר מישורים:
סיכונים משפטיים ורגולטורים: כולל הליכי אכיפה כגון צווי הפסקה או צמצום פעילות, צווי שיקום, הליכים נגד נושאי משרה, והרחבת הדרישות הרגולטוריות.
סיכונים ועלויות מפליטות לסביבה: עלויות הנובעות כתוצאה מהצורך לצמצם או לשאת בעלות הנזק של פליטות והעברות משמעותיות של מזהמים ופסולות לסביבה.
סיכונים מתקלות ומדליפות: משקפים חשיפה לאירועי פליטה או דליפה היכולים ליצור פגיעה ברכוש ובנפש.
ניהול סיכוני סביבה בממשל התאגידי: מתן משקל חיובי להטמעת מנגנוני ניהול פנימיים של סיכוני הסביבה.
כאן המקום להדגיש, כי ניטור וניהול סיכונים סביבתיים הוא כלי ניהולי הכרחי בכל חברה ובפרט כאשר אנו עוסקים בחברות שעיסוקן בעל פוטנציאל להשפעה סביבתית משמעותית. ניהול סיכונים נכון, תורם לסביבה באופן ישיר, מסייע בחיסכון משאבים בצמצום עלויות משפטיות ונזיקיות וטומן בחובו גם הזדמנויות עסקיות לא מבוטלות.
אם אתם רוצים לדעת באילו צעדים אתם צריכים לנקוט כדי לנהל סיכונים סביבתיים בצורה אפקטיבית ולשפר את מיקומכם במדד, אם אתם רוצים להבין איך לבחון את המדד לפני השקעה בחברה מדורגת או רכישה של מפעל מדורג, או אם אתם מעוניינים להשתמש במתודולוגיה של המדד כדי לכמת את הסיכון הסביבתי שנובע מהפעילות העסקית שלכם, אל תהססו לפנות אלינו. אנחנו בגורניצקי נשמח לסייע לכם לצמצם השפעה סביבתית שלילית ולהיות ידידותיים יותר גם לסביבה וגם למשקיעים.