ביום 4 בדצמבר 2023 פורסמה על ידי משרד המשפטים טיוטת תקנות, להערות הציבור עד ליום 25 בדצמבר 2023, שנועדה להקל את הנטל על חברות שהתאגדו בישראל ונסחרות בחו"ל בלבד ("חברות חו"ל") וחברות דואליות, שנסחרות בבורסה בארץ ובבורסה בחו"ל ("חברות כפולות").
להלן תמצית התיקונים המוצעים:
- הוספת הקלה בעניין רכישה חוזרת של מניות – מוצע לקבוע לחברת חו"ל ולחברה כפולה הקלה לעניין חלוקה בדרך של רכישה שאינה מקיימת את מבחן הרווח. כזכור, לפי סעיף 303 לחוק החברות, חברה שמבקשת לבצע חלוקה כאמור, נדרשת להגיש בקשה לבית המשפט שבוחן את עמידתה במבחן יכולת הפירעון לאחר מתן אפשרות לנושי החברה להתנגד לחלוקה. בהתאם לדברי ההסבר שצורפו לטיוטת התקנות, ההקלה המוצעת נועדה לאפשר לדירקטוריון של חברת חו"ל או חברה כפולה לקבל החלטה על ביצוע רכישה עצמית של מניות, מבלי לפנות לבית המשפט בהתקיים מספר תנאים: החלוקה עומדת במבחן יכולת הפירעון; החברה הודיעה לנושיה המהותיים ולנושיה המובטחים הודעה על כוונתה לבצע חלוקה לפי תקנה זו; ההודעה על אודות החלוקה פורסמה באתר האינטרנט של החברה; לא הוגשה לבית המשפט התנגדות בידי נושה. נושה של חברה שקיבלה החלטה על חלוקה שאינה מקיימת את מבחן הרווח, יהיה רשאי להגיש לבית המשפט התנגדות לביצוע החלוקה, ובמקרה כזה החברה לא תהיה פטורה מאישור בית המשפט לחלוקה.
בדברי ההסבר לתיקון המוצע צוין כי רכישה עצמית היא כלי מקובל שנעשה בו שימוש בעיקר בחברות מבוזרות, כאשר בשוק האמריקאי נעשה בכלי זה שימוש תדיר לדוגמא במסגרת תוכניות תגמול לעובדים או כדי לתמוך במחיר המניה, באופן שמהלך מסוג זה, לפי הדין האמריקאי, אינו טעון אישור של גורם חיצוני לחברה. על פי דברי ההסבר, הגשת בקשה לבית המשפט, הנדרשת לפי הדין הישראלי, מטילה נטל כבד על החברות הישראליות, ונוכח האמור מוצע לקבוע לחברת חו"ל ולחברה כפולה הקלה לעניין חלוקה בדרך של רכישה שאינה מקיימת את מבחן הרווח. - הקלה לענין הצעת רכש מיוחדת – כיום הפטור מתחולת ההוראות הנוגעות להצעת רכש מיוחדת (סעיף 328 לחוק החברות) חל על חברת חו"ל, על חברה שהייתה חברה כפולה לפני 1.2.2000 והיא עדיין כזו וכן על חברה שהייתה חברת חו"ל לפני 1.2.2000 ונרשמה למסחר בבורסה בתל אביב לאחר מכן. בהתאם להצעה, הפטור יורחב לכלל החברות כפולות, אף אם התאגדו או נרשמו למסחר בחו"ל במועד מאוחר יותר.
- הקלה לענין הצבעה בכתב – ההצעה הינה להרחיב את ההקלה באופן שעל חברת חו"ל וחברה כפולה לא יחולו ההוראות בחוק החברות ביחס להמצאת כתבי הצבעה, הודעות עמדה ויפוי כח ודי יהיה בציות לדין המדינה כפי שהוא חל על חברה שהתאגדה באותה מדינה, גם אם הדין הזר אינו מחייב את החברה.
- הוספת הקלה לענין אופן ההודעה על קיומו או העדרו של ענין אישי – מוצע להוסיף הקלה שנועדה לאפשר לבעל מניות בחברת חו"ל ובחברה כפולה, להודיע לחברה כי יש לו ענין אישי באישור החלטה, וזאת שלא על גבי כתב הצבעה (גם במקרה בו ההצבעה היא באמצעות כתב הצבעה) ובלבד שבכתב ההצבעה מצוין במפורש כי בחתימה על כתב ההצבעה מצהיר בעל המניה כי אין לו עניין אישי באישור ההחלטה, למעט ענין אישי שהודיע עליו לחברה.
- הקלה לענין הצעה פרטית מהותית – מוצע להחיל את הפטור מהחובה לאשר הצעה פרטית מהותית בדירקטוריון ולאחר מכן באסיפה הכללית גם על חברה כפולה (בנוסף על חברת חו"ל). זאת, אם החברה תקיים את הוראות דין מדינת החוץ לעניין הצעה פרטית כפי שהוא חל על חברה שהתאגדה באותה מדינה בנושא זה, אף אם אינו מחייב, באופן שיבטיח כי החברה תקיים את הדרישות לפי הדין הזר או לפי הדין בישראל, ולא תצא פטורה בלא כלום.
- הקלה לענין פרסום הודעה על אסיפה כללית – מוצע לאפשר לחברות חו"ל ולחברות כפולות להודיע לבעלי המניות על קיום האסיפה לפי הדין הזר ולפטור אותן מתחולת הדין הישראלי בעניין זה, ובלבד שהן פועלות בהתאם לדין הזר החל על חברות שהתאגדו באותה מדינה, אף אם הן פטורות ממנו.
- הקלות לענין המועד הקובע לעניין השתתפות והצבעה באסיפה כללית – מוצע להרחיב את ההקלה באופן שיאפשר לקבוע מועד קובע שחל עד 60 יום לפני מועד האסיפה, וזאת חלף 40 ימים לפני מועד האסיפה כנוסח התקנה היום.
- הוספת הקלה לענין הכללת מועמד לכהונה בדירקטוריון בסדר היום של האסיפה הכללית – מוצע להעלות בחברת חו"ל ובחברה כפולה את רף האחזקות הדרוש לצורך הצעת מועמד לכהונה בדירקטוריון מרף של 1%, כפי שקבוע בחוק החברות ביחס להצעת נושא לסדר היום, ובכלל זה הצעת מועמד לדירקטוריון, לרף של 5%. ההקלה נועדה לאפשר לחברות חו"ל ולחברות כפולות להיסחר בשווקים בהם הן נסחרות בתנאים דומים לחברות המקומיות.
לטיוטת תקנות החברות (הקלות לחברות שניירות ערך שלהן רשומים למסחר בבורסה מחוץ לישראל) (תיקון מס' 10), התשפ"ד-2023 לחץ כאן.
נשמח לעמוד לרשותכם לצורך העברת הערות להצעות האמורות.