24 במאי 2023

הכרה בחשיבותה של תכנית אכיפה פנימית – נייר עמדה מרשם הקבלנים

עוד אבן דרך משמעותית בהכרה בחשיבותה של תכנית אכיפה פנימית בתאגיד בתחום הבטיחות בעבודה –  רשם הקבלנים פרסם אתמול (23.5.2023) נייר עמדה שכותרתו "טיפול משמעתי בעבירות בטיחות".

במסגרת נייר העמדה, מציג רשם הקבלנים לציבור הקבלנים לראשונה את השיקולים השונים שיילקחו בחשבון באשר להטלת אמצעי משמעת על קבלן שבעניינו נערך שימוע בנושא הפרה של כללי הבטיחות. רשם הקבלנים, שלו סמכויות אכיפה וענישה עד כדי ביטול רישיונו של קבלן במקרים מסוימים ונקיטה באמצעי משמעת, לרבות התראה, נזיפה, קנס או התליית רישיון, ככל וקבלן אינו עומד בכללי הבטיחות בעבודה ובכך אינו עומד בדרישות המקצועיות של הענפים השונים במקצוע הקבלנות.

מטרתו של נייר העמדה היא לעודד קבלנים למסד תרבות ארגונית של הקפדה על בטיחות באתרים – דבר אשר עשוי לעמוד לזכותם של קבלנים העומדים בפני שימוע בטרם תתקבל החלטה על הטלת אמצעי משמעת בקשר לעבירות בטיחות שבוצעו. מכלול השיקולים המפורטים בנייר העמדה הינם:

  1. תיעוד לפעילות בטיחות ותיעוד לפעולות מתקנות שבוצעו לאחר ליקויי בטיחות קודמים באתר, ואמצעי בטיחות המשמשים באתר.
  2. קיום תכנית ארגון בטיחותי בקשר לאתר הרלוונטי.
  3. העסקתו של גורם ייעודי האמון על כלל פעילות הבטיחות של הארגון (בהעסקה ישירה או על ידי חברה חיצונית).
  4. ביצוע סקר הנהלה תקופתי אודות מצב ניהול הבטיחות באתרי הבניה ופעולות מתקנות מתועדות ככל ונדרש.
  5. תכנית אכיפה פנימית או "תכנית מתמשכת" הכוללת כלי מדידה ובקרה שוטפת על יישומה (דוגמת תכנית כוכבי בטיחות).

הבחירה בין אמצעי הבטיחות ושילוב ביניהם נתונה בידי הקבלן – ועליו להתאים את השימוש לאופי הפעילות ומורכבות האתרים. זוהי ההזדמנות להזכיר כי קיומם של אמצעים להגברת התרבות הארגונית בבטיחות דוגמת תכנית אכיפה, כפי שמציין גם רשם הקבלנים, אינה עומדת לכשעצמה, וכי יש להוכיח באופן פוזיטיבי כי אמצעים אלו מופעלים באופן הולם ואפקטיבי ומוטמעים בארגון כהלכה.

יצוין, כי ככל ואמצעי משמעת יופעל כנגד קבלן, תיקבע לו תקופה שלאחריה הוא יידרש להראות כיצד יישם אמצעי בטיחות מתוך הרשימה לעיל.

תכנית אכיפה פנימית

נייר העמדה הוא למעשה הכרה פורמלית נוספת בכוחה של תכנית אכיפה פנימית בהגנה על תאגיד ונושאי משרה מפני הפעלת אמצעי אכיפה.

בחינת התכנית על ידי הרשם תתבצע, בין היתר, לאורם של מרכיבים המפורטים בנספח לנייר העמדה, דוגמת הערכת גורמי הסיכון בפעולות הבניה; עקרונות פעולה ונהלים למניעה ואיתור של ליקויי בטיחות; הטמעה; מנגנוני הדרכה ועדכון התכנית; וקביעת אמצעי פיקוח ובקרה. מרכיבים אלו מבוססים, בין היתר, על הנחית פרקליט המדינה מס' 1.14 בדבר העמדה לדין של תאגיד, אשר לאורה אנו עורכים תכניות אכיפה עבור לקוחותינו בתחום הבטיחות בעבודה.

הדגש על תכנית אכיפה אפקטיבית, הטמעה יעילה והתאמה למידות התאגיד מקבלים חשיבות נוספת לאור נייר העמדה ויש לברך על ההכרה החשובה בתכנית, לצד אמצעים נוספים, כאמצעי יעיל שתאגיד יכול לנקוט בו על מנת למסד תרבות ארגונית של הקפדה על בטיחות בעולם הבניה.

לאור מגמת ההחמרה באכיפה ובענישה בתחום הבטיחות בעבודה ובייחוד לאור עמדת רשם הקבלנים לעיל, אנו שבות וממליצות לכל לקוחותינו להקדים ולנקוט באמצעים מקדימים ופנים-ארגוניים שיוכלו להסדיר את פעילותם בתחום ולהביא במקרים המתאימים לצמצום החשיפה הפלילית והמנהלית, הן באמצעות אימוץ תכניות אכיפה והן במסגרת הסדרה כללית של מדיניות הבטיחות הארגונית ונהליה.

אנו עומדות לרשותכם לצורך בחינת ומיפוי מערך הבטיחות הקיים בחברה וביצוע סקרי הנהלה ומיפוי פערים, ונקיטה באמצעי בטיחות מתאימים לתאגיד ולנושאי המשרה בו, לרבות הכנת תכנית אכיפה פנימית וליווי החברה בהטמעתה באופן אפקטיבי ומתמיד על מנת להבטיח את יישומה.

לקריאת נייר העמדה לחצו כאן.

נשמח לסייע בכל סוגיה המתעוררת בקשר עם עדכון זה.

חדשות ופרסומים קשורים

הקש Enter כדי לחפש או ESC כדי לסגור